Ajánlat kérése

Mennyire jók a magyar építész mérnökök?

mernok-mennyit-tud

Jelen blog jegyezést a Koos.hu nevezetű kamu építészblogon tapasztalható színvonaltalanság motiválta. A ThermoShield hőszigetelő festék terjesztése során – amelyet a NASA fejlesztett ki – gyakran tapasztaltuk, hogy a mérnökök – vagyis pontosabban mérnöki diplomával rendelkező személyek – nem értik hogy mennyire jó a ThermoShield festék nem tudják felfogni, hogy a ThermoShield festék tud hőszigetelni, 40% energiát lehet vele megtakarítani és még végleges penészmentesítésre is jó!

A hőtechnikai számításoknál még a régi képleteket használják és nem veszik észre, hogy a korszerű technika már rég átlépett a fejük felett és szajkózzák a múlt évezredben bebiflázott dogmákat. Érdekes módom amikor ezekbe a képletekre jobban rákérdezünk kiderül, hogy ahhoz se értenek …

A koos.hu nevezetű blogon súlyos támadás érte a ThermoShield festéket és annak forgalmazóit Czinege Károly Urat a Czinege és Fiai Kft és személy szerint engem is. Mivel nem adatott meg a lehetőség, hogy megvédjük a NASA által gyártott ThermoShield  festéket  a magukat „szakembereknek” beállító építészmérnökökkel szemben, ezért itt

vitát kezdeményezünk, azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen negatív tapasztalatai vannak a magyar építészekkel kapcsolatban, kinek mennyibe került az úgynevezett  „szakértelmük”.

Ha valakinek a Koós Miklós és Fenyvesi Péter építész urakkal kapcsolatban van valami érdekes hozzászólása azt is örömmel vesszük.

 

18 Hozzászólás van a “Mennyire jók a magyar építész mérnökök?” oldalon

  1. 2012 őszén költöztünk be az új házunkba Monoron, legalábbis azt az ígéretet kaptuk, hogy addigra költözhető lesz, így eladtuk a régi lakásunkat.
    Hosszas kűzdelmek árán november elejére már gáz is volt, addig nem volt fűtés, melegvíz sem. Mindenesetre megedződtünk a hideg víztől.
    Bekötötték a gázt, már kezdtünk örülni, hogy vége a hányattatásunknak, de ekkor eldugult a lefolyó. Ki is jött a szerelő csőgörénnyel, de beletört a bicskája.
    Ugyanis a lefolyó nem vezetett sehová, a szenyvízvezeték gondosan be volt ásva a földbe, oda folyt 2 és fél hónap „eredménye”…
    Azt már csak finoman megjegyzem, hogy beköltözéskor az egyik csillárnak nem volt kapcsolója sehol sem…mint kiderült a villanyszerelő úgy gondolta, hogy az teljesen jó lesz, ha együtt kapcsolódik egy másik lámpával….ami máshol van.
    Elhárult a sok akadály, végre örülni kezdtünk a lakásunknak, de egyre jobban éreztünk egy furcsa szagot, ami nem akart elmúlni semmilyen szellőztetés által sem. A konyhai mosogató is csepegett valahol, így kihívtuk a vízszerelőnket, aki profin megtalálta, hogy nem megy sehová a szennyvízvezetékünk.
    Aztán jött a meglepetés: a víz nem a mosogató alatt csepeg, hanem a falon belül szivárog, közel 2 éve. Le kellett bontani a konyhabútor, és a falban a csöveket is ki kellett vésni, hogy megtalálják a szivárgás helyét.
    A szivárgás meglett, de ugye mondanom sem kell, hogy mindenött több centi vastagon állt a zöld penész. Ez volt a fullasztó szag oka.
    Nem tudom mi jöhet még, de a füvesítéskor a földben méter vastagon megtalált sitt, a beásott festékesvödrök, sörösdobozok, beton törmelék már csak keserű nevetésre késztet.

    • Aranyodi Imre vagyok, a Badacsonyi Centrum Panzió tulajdonosa és üzemeltetője. http://www.zimmerinfo.hu/badacsony/zentrumpension

      Nem vagyok építész, sem kőműves szakember, de mégis sokszor kénytelen vagyok EGYEDÜL SAJÁTKEZŰLEG MARADÉKTALANUL ELVÉGEZNI építkezéssel kapcsolatos munkákat (kőműves, burkoló, ács, festő, vizvezeték szerelő, villanyszerelő, hegesztő, és vaszserkezet munkákat).
      Csak azokat a munkákat adom ki, amelyek „NEM EGYEMBERES MUNKÁK” vagyis elkerülhetetlenül, több ember munkáját igénylik.
      Építészekkel, kőművesekkel, és az egyébb építőiparral kapcsolatos szakemberekkel, a probléma ott kezdődik, hogy szinte megalázkodva könyörögni kell nekik, hogy szóba álljanak a megrendelővel, vagyis eljöjjenek a helyszínen, a munkát felmérni és árajánlatot adni. MINT HA SZÍVESSÉGET TENNÉNEK, HOGY SZÓBAÁLLNAK A MEGRENDELŐVEL!
      Májusban azt mondják, hogy majd szeptemberben tudják elkezdeni a munkát, de befejezési határidő szóba sem kerülhet.
      Rendszerint arra hivatkoznak, hogy teli vagyok munkával, de amikor találkozok velük építőanyag, járólap szaküzletben, ott viszont csoportosan az miatt káromkodnak, hogy nincs elég munka, vissza kéne adni működési engedélyt.
      Az építészekkel és építő mesterekkel, további baj hogy amikor eléjük teszem az én általam átgondoltan megtervezett, (miliméter papiron korrekten, méretarányosan megrajzolt) munka tervet, akkor mindig meg akarják magyarázni, „á nemkell ilyen túlzott szakszerűséggel megoldani”, ezt sokkal egyszerűbben is meg lehet mukucsolni.
      A kőművesek, festők is legtöbbször azzal keresik a pénzüket, amit lényegében nem végeznek el, csak feltüntetik az árkalkulációban.
      Az a véleményem sok esetben, az építőipari szakmunkát megrendelökről, hogy NEM KELL A GONDOLKODÁST KIADNI ALBÉRLETBE! A megrendelő, maga is gondolja át a kiadandó munkákat, szerezzen információkat, „akár Interneten is”az el elvégzendő munkákról és felhasználandó anyagokról, készítsen saját árkalkulációt!
      Ha kér egy vállakozótól árkalkulációt, így információk birtokában, ellenőrizheti az árkalkulációt, FELTÉTELEKET köthet ki.
      Az IPAROSKEBLŰ HŐBÖRHŐGET, akik féltéglával döngetik a mellüket, hogy „Ő aztán igazán ért hozzá” EGYSZERŰEN ELZAVARHATJA!
      Én az IPAROSKEBLŰ HŐBÖRGŐKNEK egyszerűen megmondon, hogy az ÉN ZSEBENBEN VAN A PÉNZ!
      Ha NEM ÚGY CSINÁLOD AHOGYAN MEGBESZÉLTÜK, AKKOR NEM FIZETLEK KI!
      Megérdemlik, hogy átvágják őket, azok az építőipari munkákat megrendelők, akik nem fordítanak figyelmet előzetes információk beszerzésére, és a munkák következetse ellenőrzésére.
      Kültéri terasz járólappal burkolásánál, az „iparosnak” én is azt montam, ha nem kened meg egyidejűleg a fagyáló járólap ragasztóval, az előkészített alapot és a járólap hátoldalát is akkor ITT MOST AZONNAL ÁLJ!
      Nem folytathatod tovább és nem fizetlek ki.
      Így, kénytelen volt nyögve nyelve is, de ezek után következetesen bekente a felxibils fagyáló ragasztóanyaggal egyidejűleg a járólap hátoldalát és az alapot is.

      Az építőiparban elkövetett trehány munkák, következetlenségek néhány év mulva nagyon megbosszulják magukat.
      Az építőipari munkát végzők, rendszerint pofátlanul leegyszerűsítik a munkák elvégzését, és ez megbosszulja magát.
      Az építőipari munkát megrendekők, NE ADJÁK KI A GONDOLKODÁST A VÁLLAKOZÓNAK, MERT RENDSZERINT ÁTVÁGJÁK ŐKET!

  2. Kricsfalussy Tamás kor írta:

    A magyar építőiparban valóban bőven vannak minőségi problémák, a szakmabeliek azonban jól tudják, hogy ezeknek elenyésző hányadáért felelősök a mérnökök (építész vagy építő mérnökök, statikusok stb.), az előző hozzászólás is klasszikus kivitelezési hibákat taglal, ahol az alvállalkozókon kívül a megrendelő-beruházó és az építésvezető – ha voltak egyáltalán – a felelősök, az építész azonban biztosan nem.

    Magának a fórumnak a hitelességét pedig erősen megkérdőjelezi egyrészt maga a cégkötődés, másrészt a nem is titkolt visszavágási szándék: ha ti szidjátok a mi termékünket, mi majd csinálunk fórumot, ahol titeket lehet szidni – nem feltétlenül a legérettebb és legstílusosabb módja a visszavágásnak.

    Nem tudom, a fórum létrehozója mit vár az itteni „vitától”, de egy termék népszerüsítésének, jó hírneve megalapozásának kevés rosszabb módját tudom elképzelni ennél. Meglepődnék, ha ezen „gesztus” után akár a cég termékeiről eddig pozitïv vagy semleges véleménnyel bíró mérnökök is ajánlanák ezeket ügyfeleiknek.

    • Ruszó Ferenc kor írta:

      Tisztelt Kommentelők!

      Nem csak az építész mérnökökkel van gond,hanem az olyan cégekkel mint a Winners Trió kft ve,l aki Panelház szigetelés munkát csináltak mindenfajta szedett vedett emberekkel(ukrán,román) stb…. És ha bárki mert nekik szólni,még életveszélyesen fenyegették a lakókat, ez történt Bp VIII.kerületében.
      Azért az ilyen cég megérdemli, hogy az építőiparban mint „Kóklerek” ne tudjanak dolgozni,mert nem hasznot hanem kárt okoznak a megrendelőknek

      • Erdei Éva kor írta:

        Sajnos ez a cég még mindíg működik , de most családi házakban utaznak, kitikán aluli munkát adnak ki a kezükből. Érden egy fiatal nőt több mint 10 millióval károsították meg és szinte az egész munkát majdnem előről kell kezdeni. Amit most egy korrekt szakember kijavít végre. Az a történetnek az érdekessége hogy a Winners trió kft ügyvezetőjének a fia aki valami miatt el van tiltva a tevékenységtől rokonai segítségével bejegyeztett egy céget így azt állítja hogy ő az alvállalkozó , szintén kritkán aluli stilusban beszél a megrendelővel szedi be a pénzeket.

  3. mivel láthatóan nem nagyon akar beindulni ez a nagy vita a magyar mérnökök szakszerűtlen ténykedéséről, ezért engedje meg, hogy besegítsek.

    Elsőnek mindjárt itt van Ön.

    Bár itt a saját oldalán nem reklámozza, de a koos.hu-n Ön építészmérnök szakértőnek nevezte saját magát, így joggal feltételezhető, hogy a fenti elmésnek szánt indítókép szövegét magára is érette.
    De ez most mellékes is, mint ahogy az is, hogy személyeskedő posztjai Önnek láthatóan nagy örömet okoznak. Engem addig teljeséggel (helyesen: teljességgel) hidegen hagynak, amig (helyesen: amíg) nem lépnek át egy határt.

    Az oldalának az olvasói bizonyára nem tudják, hogy egy thermoshieldről (helyesen: ThermoShield-ről) szóló cikk kommentárjaiban Ön egy sima érdeklődő vásárlónak tüntette fel magát, “aki jókat hallott a termékről” http://koos.hu/2014/02/14/megbukott-a-thermoshield/#comment-87970, miközben kiderült, hogy Ön valójában egy termékforgalmazó. Ezen nincs mit mentegetni, ez megtévesztés, amit Ön több hozzászólásban is megpróbált letagadni. A témával foglalkozó hozzászólásait pedig sohasem töröltem, csak a témához nem tartozó személyeskedő hangvételüeket (helyesen: hangvételűek) (és itt azokat is töröltem, amik Önnel személyeskedtek, sőt Czinege úr kérésére is töröltem 3 hozzászólás március 26-27-én, mivel nem a témával foglalkoztak).

    Vagyis Önnek is, Czinege úrnak is, sőt az Önök konkurensének is volt alkalma a 2 hónap alatt elmondania a véleményét, ebből következően az Ön által itt a bevezetésben írt “Mivel nem adatott meg a lehetőség, hogy megvédjük a NASA által gyártott ThermoShield festéket a magukat “szakembereknek” beállító építészmérnökökkel szemben” állítása nyilvánvalóan nem igaz.

    [moderálva]

    Ön még ebben a posztban is le meri írni, hogy 40%-os megtakarítás, miközben semmivel sem tudja igazolni az állítását, de legfőképpen igy nem irunk (helyesen: így nem írunk) le semmit, mert megtakarítani csak VALAMIHEZ KÉPEST lehet, azt pedig elfejtette leirni (helyesen: leírni), hogy mihez képest, milyen körülmények, milyen szerkezetek megléte esetén érvényes ez a szám.

    A cikk irása (helyesen: írása) kapcsán kellően utánajártam a hőszigetelő festék működési mechanizmusának, meghallgattam a téma szakértőjének az előadásait és Önnel ellentétben ez dokumentáltam is. Orbán József professzor a téma hazai szakértője és az ő álláspontját interpretáltam, amire az Ön termékellátója ifj. Czinege Károly az alábbiakat írta a kommentjében március 23-án
    http://koos.hu/2014/02/14/megbukott-a-thermoshield/#comment-87832

    “…Tisztelt Koós Úr! Köszönöm ezt az egyszerű és korrekt összefoglalót. Én is ezt mondtam, hogy nem tudom előre számolni, és az ÉME engedély is csal azt rögzíti, hogy van energiamegtakarító képessége, csak a mértékét nem számszerűsiti” (helyesen: számszerűsíti)

    ÉS ITT KÖVETKEZIK A LÉNYEG:
    “A GVh álláspontja szerint, ha pl. azt írom “akár 25% energiamegtakarítás” az csak akkor nem megtévesztő, ha odaírom, hogy ez milyen körülmények mellett teljesül. Ezen körülmények felsorolásának hiánya miatt büntettek. Pl. egy hőszigetelő lapnál, ahol25% megtakarítás van leírva, alul kisbetűvel ott van, hogy 25cm-es téglafalnál igaz”

    majd azt írja

    “…A betervezhetőségről. Mivel a terméknek 2005 óta utóellenőrzésekkel 2016-ig meghosszabbított EME engedélye van, bármilyen épületre betervezhető, mint beltéri, vagy homlokzatfesték, hiszen festéknek kiváló. Jó páraáteresztő, rendkívül rugalmas, külső hatásoknak rendkívül ellenálló, lemosható VOC tartalma kb 1/10-e a megengedettnek. stb. Csak mint energiamegtakarító hatású bevonat nem tervezhető, mert nincs erre vonatkozó teljesítményigazolása…”

    javaslom, hogy a hazai kizárólagossággal bíró termékforgalmazó véleményét – Ön mint viszonteladó – tartsa tiszteletben!

    • Kissné Zsuzsa kor írta:

      Kedves Koós Úr!

      Azért látom az Ön oldalán is van elég sok „fikázó” bejegyzés több termékekről is.

      Ez miért is jó Önnek?

      Nem volna célszerűbb, ha saját dolgával foglalkozna az ócsárolás helyett? Vagy ennyire ráér?

      Jó volna, ha elárulná, miben érdekelt Ön (milyen termék forgalmazásából kap esetleg hasznot), csak hogy tisztán lássunk. Tudom a válaszokat, csak azt nem, tudom, le meri-e írni az igazságot.

  4. Forray Géza kor írta:

    Köszönöm szépen hogy hozzászólt a blogbejegyzéshez, igaz pár helyen bele kellett javítani helyesírási hibák miatt, egy részt meg törölni, mert nem a témához tatozó általánosítás volt benne.

    Nagyon “örülök”, hogy ennyire szívén viseli a ThermoShield festékkel kapcsolatos fejleményeket, igaz a figyelme a kárörvendő lesajnálásban és az üzleti tevékenységünket nagymértékben rontó hozzászólások megjelentetésében nyilvánul meg. Remélem érthető, ha valaki belerondít valakinek az üzletébe annak lesznek következményei.

    Teljesen egyértelmű, hogy a koos.hu elfogult, csak meghatározott termékforgalmazók igényei szerint blogolnak, járatnak le termékeket, ahogy az érdekük megkívánja.

    Miért kell arra hivatkozni, ha nem lehet vele számolni, akkor akkor az biztos nem is igaz? 200 éve még azt mondták az “akkori szakértő kollégái” hogy az ember a ló vágtázó sebességénél nagyobb sebességet nem bír ki élve, majd 130 éve “Önhöz hasonló szakértők” megállapították, hogy levegőnél nehezebb tárgyon nem tudunk repülni. Az űrutazás előtt 10 évvel “egy hasonló szakértő” megállapította, hogy az tökéletes ostobaság.

    Ha tényleg ki akar tűnni a szakértelmével, miért mások leszólásával, bulvár témában “fikablog” stílusban teszi?

    A meglévő képletekkel nem lehet kiszámolni a TheromShield hőszigetelő képességét? Ha tényleg szakértő lenne, akkor azon gondolkodna, hogy lehet ezt mégis máshogy megközelíteni a helyett, hogy mások üzletét rontja. Lehet komolyabbnak tűnne, mint “építész” blogon szatyrokat árulni.

    Ami még Önnel kapcsolatban eszembe jut, mint “szakértő” még ez a kis érdekes történet is:

    1835-ben felavatták a Nünberg-Fürth vasútvonalat. A bajor orvosi bizottság nyilatkozatot adott ki. Ebben mindenkit óva intettek attól, hogy vonaton utazzon, ugyanis a “túl nagy sebesség” miatt az utasok körében agybaj fog fellépni.

  5. K. János kor írta:

    A dolog egyszerű: Az építészek a bohócok, az építő mérnökök pedig azok, akik ténylegesen értenek az ÉPÍTÉSHEZ! (Épületek, hidak, utak tervezése, statikai számítások, épület gépészet stb.)

    Az építész mindig is büfé szak volt az egyetemeken. Csak csicsás és olykor kivitelezhetetlen, a CAD-ben elsőre jól kinéző, nyerges tetős, kacsalábon forgós házat próbálnak megálmodni…amiből azután nem lesz semmi. A külsőségekre többet adnak, és ők azok, akik valójában nem is értenek semmihez.

    Néha művésznek is hiszik magukat, pedig sem nem építészek, sem nem művészek, csak egyszerű bohócok, ahogyan már említettem!

  6. Lomniczi Gábor kor írta:

    János! Ez jó hogy leírtad, így már mindenki tisztábban látja hogy ez a futóbolond-koos félék miért írnak blogot, meg bohóckodnak a neten.

    Nekem is nagyon elegem van az építészmérnökökből. Azt hiszem, ha találkoznék ezzel a műmájer Koóssal kapna tőlem!

    • Döbrentei Géza kor írta:

      Gábor! HA találkozni akarsz vele, itt megteheted:

      7627 Pécs, Kert utca 6.

      Add át neki az én üdvözletemet is, verd le a fejéről a bohócsipkát!

    • Kedves Uraim!

      Nem amiatt teszem meg hozzászólásomat, hogy a kompetenciámat mutogassam, ugyanis – gépészmérnökként – azzal a témában nem rendelkezem, így szakmai oldalról nem is kívánok a témához szólni. Az ok, ami miatt mégis billentyűzetet „ragadtam” az, ami a téma elején került szóba, nevezetesen hogy gyakorlatilag „minden mérnök hülye”, nem értenek semmihez, szinte nem is tudni, minek élnek az ilyenek.
      Még egyszer hangsúlyoznám, hogy nem vagyok építész, ennek ellenére meglehetősen sokat ismerek, tanulmányaim és munkám során is jópárat megismertem (apósom is az, de ez itt irreleváns). Van ám köztük nem egy értelmes ember (bizony ám), akik igen sokat tanultak és képzik magukat folyamatosan azért, hogy munkájukra igényes, jól képzett szakemberként minőségi munkát tudjanak kiadni kezükből a megrendelőik felé.
      Egyszerűen érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy amennyiben valakit vélt vagy valós sérelem ért, akár többször is, egyáltalán ki merjen ilyet jelenteni. Teszi ezt úgy, hogy nem egyszer a másik személyét minősíthetetlen hangnemben támadja, mellőzve szinte bárminemű szakmaiságot.Teszi ezt nemcsak a mérnökök egy csoportjára (ti. itt építészmérnökök), hanem az EGÉSZ mérnöki szakmára. Teszi ezt a másik ember személyének, esetleges szakmai kompetenciájának messzemenő tiszteletlenségével. Ha valaki nem akarja lejáratni magát, nem tesz/nem tett volna ilyet.
      Jó esélyt látok arra, hogy többen fognak hozzászólásomra válaszolni, akár mellette, akár ellene, tegyék. Mindennek ellenére kikérem magamnak a mérnöki szakma teljességének a nevében, hogy valaki vegye a bátorságot és mindenkit lehülyézzen egy szakmán belül.
      Szép napot kívánok!

      Maradok tisztelettel:
      Tóth Zsuzsanna
      gépészmérnök-közgazdász

      • Nagyné kor írta:

        Kedves Zsuzsa!

        Ön leírta, hogy eléggé érintett ez ügyben, vannak építész ismerősei is. Érthető, hogy részben elfogult, sőt az is lehet, hogy csak rendes és tehetséges építészekkel találkozott.

        Azonban sok építész pökhendi és kókler! Én meg csak ilyet ismertem meg. Akik a tervükkel csak pénzt akarnak keresni, de nem érdekli az sem, mennyire kivitelezhető vagy „pénzbarát” a tervük. Sok a kókler, ez tény. És ha az ember csak ilyenekbe botlik, egy idő utána hajlamos lesz általánosítani. Hiszen miért is gondolna mást az ember?

        Sok építész nem hajlandó tanulni, túl arrogáns ahhoz, hogy új dolgokat megértsen és elfogadjon. Azután vannak olyan építészek is, akik meg egyenesen támadják, lejáratják a másikat! Mert mindenkinél okosabbnak hiszik magukat. Ilyenek az építészek, tetszik vagy sem.

  7. Boldogblog kor írta:

    Miről és miért folyik itt a vita??? Miért is csépelitek egymást???

    [moderálva – azért ilyen direkt cégreklámot nem kéne bejegyzésbe tenni]

  8. Gundisch Monika kor írta:

    Az építészekkel – mármint a sima tervezőkkel, amúgy sztem azok a megrendelővel dolgoznak össze, ki-és megbeszélve az igényeket, stb. – nincs annyira baj, a pontatlan, szar anyagot használó, gányoló kivitelezőkkel, mindegy , hogy diplomások vagy sem, annál inkább! Ők a Mekk-mester díjra érdemesek! (Sőt büntető eljárásra is, nem egy esetben! Üdv, Mónika

  9. Parti Viktória kor írta:

    EGY igazán jó tervező a megrendelőnek tervez és tud és garantál jó kivitelezőt is, mert így kerek a kép! Csak sajna ez nem így működik.

    Megnéztem ezt a Koos.hu oldalt, az első dolog, ami eszembe jutott: mi ez a „gány oldal”, ilyen szürke paca, összevisszaság, ez valami ingyenes sablonból készült? Pont olyan benyomást keltett bennem. Ha ilyen házat tervez: KÖSZÖNÖM NEM!

    Na de a külső csak egy dolog, mondom beleolvasok. Tipikus bulváros témák, semmitmondó cikkek…feldobva pár képpel plusz fikázás, gondolom hogy legyen min csámcsogniuk. Mert mindig csak 3-4 ember szól hozzá.

    Válassza tervezőnek a Koós urat az (vagy a hozzá hasonló, nagyképű majmot), akinek 2 anyja van.

  10. Kovács György kor írta:

    Üdvözlök mindenkit aki olvassa!
    én sok mindent láttam már mert hát ugye volt olyan időszakom amikor láttam építkezésekre sm-nek, volt olyan amikor épületgépészként dolgoztam. Ma már szinte semmin se lepődök meg, bár nem értem, hogy ezek a szakik hol tanultak, mert a logika az legalább annyira hiányzik mint a tudás.Nem hinném, hogy a magyar képzés ennyire rossz lenne mert hát ugye én is jártam iskolába és nem is egy szakra. Az érdekes ha „szakembert” hívok, élből hülyének néz, ha már hívtam akkor biztosan nem értek hozzá.Az is igaz, hogy a mérnökök egy része se különb,de én csodálom őket amiért letudtak vizsgázni, diplomázni olyanból amihez nem igazán értenek.A húgom építészmérnök, de már ő se lepődik meg semmin.
    Nálunk a csúcs a fűtésszerelő volt. Igazi szocreál biovirágos szaki, jó dumával és helyzetfelismerő képességgel . A szüleimet megdumálta az öregemmel megitták az áldomást onnan kezdve nem volt beleszólásom semmibe, sőt hiába kifogásoltam valamit, arra az volt a válasz rég tanultam. Lehet, hogy a víz és a levegő fizikai paraméterei megváltoztak azóta? a lényeg: a számolthoz képest fele keresztmetszetű csövet tett gondolom olcsóbb, Wc-re 1 hónapig kellett kijárni, és kerülgetni a felvésett betonon a csöveket. Mivel nincs kinti alkalmatosság, így vagy a szomszéd, ha otthon van, vagy a kert este.SZERINTE „ELÉG NAGY ELFÉR” Ahol nem kellett vésni mert gipszkarton megy majd, a saroknál akkora ívet hagyott, hogy 10cm re téve fért el, a radiátort meg a faltól 4 cm -re tette, a zuhanyzókabin folyik, ja és elfelejtett tenni padló lefolyót a fürdőbe mert hát ugye az nem magától értetődő az szerinte extra..
    Végül is a két szoba konyhás lakás fűtése 5 hét alatt elkészült, igaz csak 6 napot dolgoztak összesen hármam. a keringtetőt maxon kel járatni ha kint 0 van 60 fokos víz mellett, még jó hogy nem volt kemény tél.

  11. Dr. ORBÁN JÓZSEF főiskolai tanár Pécsi tudományegyetem kor írta:

    Tisztelt vitatkozó partnerek!

    Olvasva a hőszigetelő képességgel is rendelkező festékekről szóló, különböző fórumokon megjelenő vitaanyagokat, az lenne s javaslatom, hogy egy országos szakmai fórumaon (ÉTE, Mérnök- és Építészkamara, Iparkamara, stb. szervezésében) át kellene ezt a témát részletesen beszélni és vitatni. Úgy látom, hogy mind két oldalon vannak túlkapások és a szakmai hozzánemértésből adódó félremagyarázások.
    Szerintem túl bátor az, aki hőszigetelő anyagként próbálja ezt a kerámiabuborék adalékanyagos festéket forgalmazni, közel 40%-os energiamegtakarítást és penészmegszüntetést igérgetve, egy 0,5mm-nél is vékonyabb festékréteg felhordásával. Ugyanakkor a másik oldalon is értetlenkedve veszik tudomásul, hogy ennek az anyagnak a normál hőszigetelő anyagokhoz képest azoktól eltérő hatásmechanizmussal működő hőáramfékező képessége van, ami elsősorban az anyagszerkezet (és nem csak a külső felszín) hatékony hővisszaverő (reflektáló hőtükör) tulajdonságának köszönhető.
    Egy ilyen fórumon szívesen résztvennék, és igyekeznék független szakértőként magyarázatot adni ezeknek a festék- és bevonó anyagoknak az előnyös felhsználási lehetőségéről, alkalmazásuk korlátairól, és mind azokról a nehézségekről, ami a „hőszigetelő” képességuk konkrét kimérésével kapcsolatosak.

    Várom véleményüket és javaslataikat.
    Tisztelettel:
    Orbán József

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

kettő + 4 =