Ajánlat kérése

Tervbemutató | Fenyvesi Péter háza

Erre a kis fejleszthető családi házra gondoltam, aminek a kivitelezése befejezés előtt áll, kis aprómunka van még az épületen . Fontos tudni az előzményeket,  ismertetném a megrendelővel folytatott előzetes egyeztetést, amit végül is nem fogadott el, mert túl extravagáns volt az ő elképzeléseihez. A kép után izgalmas beszámoló következik!

fenyvesi-tervkritika-csomor-rita

Alacsony energiafelhasználás? Igen, lehetséges!

Egy alacsony energiájú, A+-os házra szólt a megbízás, 10 m2 nettó területtel. Lápos területen épül a Budapesten a szemétégető közelében, szép kilátással a környékre, főleg É-ÉK irányba. Az új parcellázású területen pár hasonló épület található.

Így meghatározó lehet az épület, de legalábbis befolyásolhatja a környék majdani építészeti arculatát. Hosszas beszélgetéseken, és e-mail  váltásokon keresztül alakult ki, módosult a tervezési program, cca. 8 hasznos-m2-re.

Költséghatékonyság?  Igen… de nem minden áron!

A hangsúly az idők során, a megbízók részéről egyre inkább a költséghatékonyság (szép kifejezés) felé fordult a funkcionális, esztétikai, stb. szempontok rovására. Kb.. 20-22 e Ft-ból kell megépíteniük, ezért az ütemezés is szóba került menet közben, hisz’ gyerekek még nincsenek, így a tetőtéri lakrész ráér, ahogy látszódik nem is terveztem meg. A gépház is később épülne, mert pályázat is szóba került (jelenleg még sincs) így 12 hasznos-mlett volna a határ. 

Éjszakákba nyúló egyeztetések… megérte? Ha tovább olvas Ön is megtudja!

Az épület koncepciója hamar kialakult, az első pár hét egyeztetései nyomán letettem a rajzokon látható terv vázlatait, ami meglepetést okozott, de elfogadták, részletes indoklás mellett. A továbbiakban ezt gyúrtuk hosszan (megbeszélések, e-mailek: több mint 1000-at kaptam, 600 –at küldtem eddig) a leglényegesebb változás a bejárat áthelyezése bal oldalról jobb oldalra, és az ezzel is összefüggő kisebb alaprajzi módosítások. Ebből viszont sok, mert sok kívánság fogalmazódott, meg, amiken aztán sokat vitatkoztunk, mert nem mindent éreztem racionálisnak, meg nem helyeslem a tér elaprózását. Persze, volt, ami ennek ellenére maradt.

Azt mondják az igazán jó tervek soha nem valósulnak meg… De nem az enyémek!

Sajnos a megrendelő a hosszas egyeztetés és finomíttatás ellenére sem fogadta el a tervet, így kénytelen voltam én megvalósítani. 

Külön kiemelném a tágas előkertet, ahol ahogy a képen látszik én is kényelmesen elférek.

Fontos még megemlíteni, hogy sikeresen megspóroltuk a tető megépítését, így is jelentős összegeket takarítottunk meg, ugyanakkor mint a képen is látható, hogy a tető multifunkcionális a spájzként is használható, így azt is megspóroltuk.

Külön kiemelnél, hogy a ház A+ / Passzív ház energiafelhasználású, amely kompakt tömege mellett egyebek mellett a rothadó ürülék által termelt hőmennyiségnek köszönhető.

Egyetlen kis hátránya van az épületnek a terjengő förtelmes bűz, amivel még nem tudtam mit kezdeni.

fenyvesi-peter

Fenyvesi Péter
építésztervező (építész sarlatán)
8888 Kóklerfalva, Pancser utca 2.
Tel: 06-26-312-024 Mobil:  06-26-312-024 Fax:  06-26-312-024
e-mail: info@opni.hu
honlap: www.opni.hu

Előzmények (csak a tisztánlátás kedvért):

Fenyvesi Úr a koos.hu nevezetű kamu építész blogban  (Forrás:  http://koos.hu/2014/02/14/megbukott-a-thermoshield/ ) közkedvelt nevén a szatyros blogban aktívan hozzájárult a ThermoShield név és a forgalmazók lejáratásához, és e mellett meg is köszönte az ingyenreklámot. Köszönjük a biztatást ez igazán inspirálóan hatott, hogy folytassuk az Ön „munkásságának” reklámozását. Természetesen ezt is ingyen.

Most miért kellett a TheromShield-et megint belekeverni? Nem szép dolog más megélhetését rontani, ugye Fenyvesi Úr?

fenyvesi-thermoshield-koos-hozzaszolas
Forrás: http://koos.hu/2014/02/14/megbukott-a-thermoshield/

Fenyvesi Péter egy menő építészmérnök?
 • Mi az hogy nagyon is!
 • Kedves barátaim, a legjobb!

6 Hozzászólás van a “Tervbemutató | Fenyvesi Péter háza” oldalon

 1. Kissné Zsuzsa kor írta:

  🙂

  Látszik, hogy Fenyvesi Péter építész nagyon jól érzi magát a „bio” házban. Na ez egy igazi referencia! Így már tényleg elhiszem róla, hogy olyan otthont tervez BÁRKINEK, melyben biztosan jól fogja magát érezni a megrendelő!

  Szép munka Fenyvesi Úr!

  u.i.: Mennyi lett négyzetméterre levetítve a „ház” energia igénye?

 2. Rumbach Dénes kor írta:

  Nekem egy hasonló kókler tervezte a házamat, a kivitelező mondta nem lett a kémény betervezve. Képzelhetik, hogy mennyi utánajárás volt ezt megoldani. Természetesen a mérnök úr hasonló pökhendi kioktató stílusban beszélt velem mint a cikkben szerepló „Fenyvesi Úr”. Jó lenne ha valaki őket is ellenőrizné.

  Én személy szerint azt tapasztaltam, hogy teljesen fantáziátlanok és szakmailag nullák, ezt igyekeznek ellensúlyozni mindenfajta csicsás megoldásokkal. Miért nem megy ki Romániába, ott a kátrányos helyzetűek minden bizonnyal örömmel terveztetnének vele!

  • Schön Gábor kor írta:

   Dénes!

   Mit reklamálsz?!

   Nem látod, hogy ezen az épületen nincsen semmi csicsa, letisztult formák, tiszta funkcionalitás 😀

   Csak így tovább 😉

   Gábor

 3. Magyar Ferenc kor írta:

  Nagyon jó a blog 😀

 4. Szegény Fenyvesi, mit tett, hogy így le lett alázva?

 5. Zsuzsa kor írta:

  Haha, ennyire poénos építész oldalra nem számítottam! Ki ez a Fenyvesi?

  Valami kókler építész, ahogyan a levélben is írják?

  Utánajártam, beírtam a keresőbe: Fenyvesi Péter építész és megtaláltam! Szép az oldala… Lehet hasonlóan igényes munkát végez, gondolom most az ehhez hasonló építészek miatt készültek ezek a a vicces bejegyzések. 🙂

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

15 − 2 =